El turismo MICE genera 1.901 M € en Barcelona al año

MWC barcelona 2019
MWC Barcelona 2019

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR TURISME DE BARCELONA

El Barcelona Convention Bureau (BCB) ha presentat, en la seva assemblea anual de membres, el balanç general de l’exercici del 2018 que ha donat com a resultat un impacte econòmic de 1.901M€, una xifra rècord mai assolida en turisme de reunions.

Durant la presentació dels resultats del 2018, que per primera vegada, després de la fusió dels conventions de la Diputació de Barcelona i de Turisme de Barcelona, s’ha fet en una localitat fora de Barcelona, en un acte a l’auditori de la Fundació 1859 Caixa de Sabadell, s’ha posat l’accent en la fortalesa que mostra Barcelona com a destinació de congressos i convencions i en la importància de la repercussió econòmica de l’activitat congressual sobre el territori i que dinamitza molts altres sectors econòmics.

Tal com ha explicat el director del programa Barcelona Convention Bureau (BCB), Christoph Tessmar, “aquest any l’impacte econòmic dels congressos i convencions ha superat l’any anterior i se situa per sobre dels 1.901M€”, una dada positiva a la qual s’hi sumen  l’increment de les pernoctacions (+7,4%)  i l’estada mitjana dels delegats que per primera vegada frega els 5 dies (4,95 dies congressos i 4,32 convencions).

La despesa extra-hotelera dels delegats augmenta fins arribar als 188,69€ per dia (182,08€ el 2017) en el cas dels congressos i als 99€ en el cas dels assistents a les convencions

Pel que fa al nombre de reunions celebrades el 2018, la ciutat continua situant-se en el top5, amb un total 1.728 reunions que han suposat 2.393.252 pernoctacions, un +7,4% més que l’anterior.  A més, s’ha allargat la durada dels congressos fins a  3,53 dies, i de les convencions, en 4,32 dies.

En resum, el 2018 ha estat un bon any de turisme de reunions per a la destinació Barcelona en què destaca, com a tret diferencial respecte d’altres anys, que s’allarga l’estada mitjana dels delegats als congressos, que cosa explicaria l’increment notable de les pernoctacions.

L’acte ha estat inaugurat per l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que ha donat la benvinguda als 250 assistents que han acudit a la cita anual, i hi ha assistit també el diputat delegat de Turisme, Miquel Samper.

En la cloenda, el regidor de Turisme, Comerç i Mercats i Vicepresident segon del Consell General de Turisme de Barcelona, Agustí Colom  ha destacat la rellevància d’un sector que abasta el teixit productiu i la generació de coneixement i ha posat èmfasi en la qualitat per sobre de la quantitat valorant que “Barcelona és de les ciutats millor preparades per celebrar congressos i fires professionals, i seguim superant-nos en aquest sector que és dels que més millora la reputació de Barcelona i dels que més reverteix i més directament en l’ecosistema econòmic i de talent de la ciutat.

El president del programa del BCB, Miquel Martí, que en la seva intervenció s’ha mostrat molt satisfet dels resultats excel·lents obtinguts, ha subratllat “la feina feta pel Convention Bureau” després de  destacar la fortalesa del sector mèdic i farmacèutic, que continua sent un dels principals motors de l’activitat congressual. Igualment, ha recordat el dinamisme i el potencial del sector tecnològic, encara que “cal molta tenacitat i habilitat per continuar mantenint-se en el top 5” de ciutats de turisme de reunions.

Pel director de Turisme de Barcelona, Joan Torrella,  “els resultats del 2018 demostren l’estabilitat de la destinació en turisme de reunions” i ha remarcat “la forta repercussió que aquest tipus de turisme de negocis té pel teixit productiu de la tota la destinació”.

La distribució en el territori ha estat de 1.404 reunions (81,3%) i 584.154 delegats (89,7%) a Barcelona, mentre que a les comarques de Barcelona el nombre de reunions ha estat de 310 (17,9%) i de 63.861 delegats (9,8%).

Per mercats, Espanya continua sent el principal mercat d’origen seguit d’EUA, Gran Bretanya, França i Alemanya

Turisme de Barcelona, a través del BCB, que acaba de celebrar el 35 aniversari de la seva fundació i compta amb més de 350 membres associats, continua treballant per presentar candidatures per aplegar congressos i reunions a la destinació Barcelona. El director del BCB, Christoph Tessmar, ha assenyalat que “Barcelona continua mantenint-se molt forta en el sector MICE amb una molt bona projecció pel 2019 i confirmant congressos fins el 2025”.