Airbnb retirará 2.577 pisos turísticos sin licencia en Barcelona

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Avenç cap a l’eliminació de l’oferta il·legal de pisos turístics a Barcelona. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, s’han reunit de nou aquest 29 de maig amb la plataforma Airbnb per continuar treballant en les mesures que l’Ajuntament li reclama perquè compleixi d’una vegada per totes amb la llei i deixi d’anunciar pisos sense llicència.

Si la setmana passada el consistori va requerir la retirada d’un total de 2.577 d’habitatges d’ús turístic publicitats al seu web que operen fora de la llei, avui Airbnb s’ha compromès a haver-los eliminats tots l’1 de juny. Sanz ha recordat als propietaris dels pisos que l’Ajuntament ja té en marxa els procediments disciplinaris corresponents, i ha dit que els equips d’inspecció estaran “molt atents perquè aquest estiu no estiguin operatius”.

D’altra banda, Airbnb ha donat resposta a un altre requisit plantejat per l’equip de Govern des del minut u. L’empresa posarà en marxa un procediment per cedir a l’Ajuntament totes les dades i la informació dels pisos que s’anunciïn a la seva pàgina, cosa que permetrà a l’administració ser més àgil i efectiva en la detecció de l’oferta submergida.

“Amb aquests passos endavant, estem més a prop que Airbnb se situï en els zero pisos il·legals. Però volem que compleixi de forma definitiva amb la llei i no permeti pujar pisos a Internet que no tinguin llicència reglada”, ha subratllat Sanz.

En aquest sentit, ha recordat a Airbnb que és indispensable que el número de llicència sigui un camp obligatori en el formulari d’alta dels pisos, i que, a més, n’ha de verificar l’autenticitat. D’aquesta manera, s’aconseguirà que només hi hagi cabuda per a habitatges que compten amb el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC), tal com marca la llei catalana.

Sanz i Colom han explicat que aquesta exigència també la fan a la resta de plataformes que treballen a Barcelona. Així es posarà de manifest en el marc de la taula de treball estable formada amb les empreses Homeaway, Booking, Tripadvisor i Rentalia i l’associació Apartur, i que a partir d’ara passarà a comptar també amb Airbnb com a membre, amb l’horitzó d’aconseguir que totes elles es comprometin a garantir que no hi haurà cabuda a cap més pis il·legal als seus webs.

“A Barcelona tenim tolerància zero a l’activitat il·legal. Seguim ferms en aquesta qüestió”, ha dit Sanz, i ha posat en valor que l’augment de recursos en la tasca inspectora està donant resultats positius.

Per la seva banda, Agustí Colom ha apostat per aconseguir que s’imposi el fet que a Barcelona no pugui haver-hi cap habitatge d’ús turístic que s’allunyi de la llei, i això s’ha de fer possible tant a través del compromís de les pròpies plataformes com per la feina d’inspecció municipal i la complicitat de la ciutadania.