La oferta ilegal es el problema, dice el Gremio de Hoteles de Barcelona

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL GREMIO DE HOTELES DE BARCELONA

En relació al 1st Barcelona Global Summit celebrat el passat 21 de març i, a les propostes que l’entitat Barcelona Global va fer en el marc d’aquesta jornada per tractar de millorar la imatge del turisme entre els ciutadans de Barcelona, el Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB) vol fer les següents puntualitzacions:

– Barcelona Global no representa en cap àmbit ni aspecte als hotelers de Barcelona i, per tant, les seves propostes no es poden fer extensives a aquesta entitat.

– El GHB ha posat de manifest en reiterades ocasions la seva voluntat de millorar l’encaix del turisme a la ciutat i, afavorir i possitivitzar la coexistència d’aquesta activitat amb els ciutadans de Barcelona. Ha treballat, treballa i treballarà conjuntament amb les entitats oportunes per propiciar aquest context tant necessari pel bon desenvolupament socioeconòmic de la ciutat.

– En aquest sentit, el GHB considera que el primer objectiu que s’havia d’haver d’abordat clarament en aquesta trobada és la il·legalitat vinculada a l’allotjament turístic, principal i greu problema que pateix la ciutat i que tantes ingerències provoca en la coexistència entre l’activitat turística i els seus habitants.

Al respecte, el GHB ha trobat a faltar la seva identificació així com, propostes concretes per la seva complerta erradicació.

El GHB lamenta que amb aquesta acció Barcelona Global ha pogut transmetre una sensació de ruptura en la banda empresarial pel que fa a l’objectiu de lluitar contra la il·legalitat, un fet que en cap cas és correspon amb la realitat, doncs el sector hoteler es manté ferm i inalterable en aquesta qüestió crucial per Barcelona i els seus ciutadans.

– En referència a un possible plantejament d’incrementar l’impost turístic apuntat per Barcelona Global, el Gremi d’Hotels de Barcelona s’oposa completament i fa les següents reflexions al respecte:

-No es pot plantejar un augment d’aquest si actualment es desconeix completament on van destinats els recursos que reben i gestionen els municipis. En aquest sentit, el GHB aprofita per reclamar al Consistori Municipal total transparència sobre la utilització d’aquests i la seva adequació al que estipula la Llei.

– En aquest sentit, el GHB reclama que aquests recursos siguin destinats exclusivament a promoció turística, i no s’utilitzin per projectes que no ajuden al conjunt socioeconòmic de la ciutat. En aquest context, els àmbits culturals, mèdic o de negocis, entre d’altres, tenen molt recorregut positiu per Barcelona.

– El GHB denuncia que tant sols es planteja la implicació del sector hoteler en aquest aspecte. Reclama que es contempli la implicació d’altres sectors i activitats industrials i econòmiques altament afavorides pel turisme, que tenen marge de col·laboració i actualment no ho estan fent.

– Pel que fa a la proposta d’aplicar un IBI específic als Hut’s en edificis complerts, el GHB considera que és una mesura que actua en contra d’aquells actors que ho fan bé i que afavoreixen la coexistència turística.

En aquest sentit, reclama propostes en contra d’aquells que no actuen bé i que generen una afectació més greu sobre els ciutadans.

– Pel que fa a la proposta per equiparar les condicions laborals entre treballadors externs i interns als hotels, el sector d’allotjament turístic català ja va actuar responsablement per iniciativa pròpia a principis de l’any 2017, posant-se d’acord amb la part Sindical en aquest aspecte, amb un període d’adaptació. El GHB confia que la resta de sectors i administracions presentin un grau d’implicació similar en aquest assumpte.