El Supremo impide a HomeAway anunciar pisos turísticos sin licencia

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL GREMIO DE HOTELES DE BARCELONA

El Gremi d’Hotels de Barcelona, GHB, i la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, ConfeCat, valoren de manera molt positiva la recent sentència del Tribunal Suprem que avala l’ordre de la Generalitat de Catalunya de prohibir a la plataforma d’allotjament turístic Homeaway anunciar pisos sense llicència.

El Govern català obligava Homeaway a bloquejar o bé a suprimir, de manera definitiva, tots els apartaments publicats a la seva web que no estiguessin inscrits al registre de Turisme de Catalunya.

El Tribunal Suprem ha confirmat així una resolució prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja havia resolt a favor de la Generalitat.

Aquestes entitats consideren que la sentència del Tribunal Suprem dóna arguments a les administracions per tal que mostrin fermesa a l´hora de defensar el turisme envers les especulacions que posen en risc la sostenibilitat d’aquest sector.

El Gremi d’Hotels de Barcelona destaca que Barcelona ha esdevingut la primera ciutat europea on s’obliga a les plataformes a impedir anunciar en els seus portals apartaments turístics que no disposin del seu número de registre corresponent.

Per ambdues entitats, la sentència del Tribunal Suprem posa de manifest que el full de ruta traçat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per acabar amb els allotjaments il·legals és el correcte.

En aquest sentit, demanen a les administracions que segueixin treballant en aquesta línia, que ha de permetre posar fi, per la via judicial, als abusos i la impunitat d’aquesta bossa d’economia submergida, que representa una competència deslleial pels allotjaments regulats.

Des de fa més de quatre anys, el GHB dedica recursos propis per rastrejar els webs de diferents plataformes d’allotjaments turístics i per posar a disposició de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona els llistats dels pisos il·legals.

Pel GHB, el més de 10.000 pisos il·legals (40.000 places) que hi ha a Barcelona representen una competència deslleial pels hotelers i també suposen un frau fiscal a gran escala.

Pel director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, “aquestes activitats il·legals evidencien un greuge per a la societat, perquè els propietaris d’aquests pisos no paguen impostos, no compleixen les normatives de qualitat, d’higiene, seguretat antiincendis i registre policial de les persones que s’ hi allotgen”.

Casals també destaca que “aquestes pràctiques fraudulentes transmeten una deplorable imatge als turistes que visiten Barcelona, al mateix temps que expulsen molts veïns dels barris de la seva ciutat.”