Barcelona destinará más dinero de la tasa turística a compensar los efectos del turismo

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Barcelona rebrà amb el nou marc legal català un 50% del que es recapta a la ciutat, per sobre del 33% actual, el que pot representar 4 milions d’euros més a l’any

L’Ajuntament dedicarà aquest increment a projectes que compensin els efectes de l’afluència de visitants en tot el territori

El Consistori limita l’aportació econòmica a Turisme de Barcelona provinent del que es rep de l’IEET  fins a un màxim de 4’5 milions d’euros

———

Barcelona destinarà l’increment del que rebrà per la recaptació de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET) a compensar els efectes del turisme a la ciutat.

Amb aquesta nova mesura, s’aprofundeix en la voluntat del Govern municipal de destinar els recursos que genera l’activitat turística a la ciutat a equilibrar-ne els efectes i millorar els espais i els serveis per a tota la ciutadania, i especialment els que es veuen sobrecarregats amb l’afluència de visitants.

S’incrementa fins al 50% l’assignació a Barcelona de l’IEET

Barcelona ha aconseguit augmentar el percentatge que rebrà de l’IEET, gràcies a les al•legacions a la Llei de Pressupostos 5/2017 de 28 de març en el seu tràmit d’aprovació aquest 2017 al Parlament de Catalunya.

La nova llei estableix finalment assignar a la ciutat un 50% del que s’hi recapta, per sobre del 33% actual.

Aquest nou percentatge pot representar uns 4 milions d’euros més anuals, tenint en compte que al 2016 Barcelona va rebre 7’9 milions, del total recaptat als establiments a la ciutat.

El Govern municipal gestionarà l’increment per dedicar-lo a projectes de compensació dels efectes de l’afluència de visitants distribuint-lo per tota la ciutat, prioritzant els criteris de desconcentració i potenciació de l’oferta cultural, i vinculat al desplegament del Pla Estratègic, que fixa com a objectiu principal la sostenibilitat de la destinació.

El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha remarcat que “aquest increment d’ingressos per l’impost turístic ha de retornar a la ciutat, compensant i millorant els espais amb major densitat turística i fent que els propis residents comprovin que el que es recapta als turistes es destina també a millorar els espais públics per als veïns”.

Agustí Colom

“Així ho hem fet amb l’increment del nombre d’autobusos a la zona de platges, la rehabilitació de la plaça de la Llana o la de la Casa de les Aigües de Trinitat Nova”.

“D’altra banda, estem treballant també perquè els programes de promoció de Turisme de Barcelona estiguin alineats amb un destinació de turisme ordenada i sostenible d’acord amb el Pla Estratègic”.

REFORÇ DEL BUS

Aquesta línia d’actuació ja s’ha tingut en compte amb diversos projectes com el reforç aquest any de les línies d’autobús D20, V15 i 59, per donar resposta a l’augment de mobilitat a la zona de platges fins al setembre.

O en els anomenats projectes de compensació de 2016 (finançats amb l’aportació extraordinària), com la remodelació del pas de vianants del pas sota la Muralla i la plaça de Pau Vila; la pavimentació i reordenació de mobiliari urbà a la vorera de plaça de Catalunya, entre el Portal de l’Àngel i les Rambles.

O també en els projectes de descentralització i potenciació de l’oferta cultural com el pla d’ordenació turística del Turó de la Rovira (Horta-Guinardó), el projecte de la Casa de l’Aigua, a Trinitat Nova (Nou Barris), visites guiades a Sants, Hostafrancs i la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc, la nova programació per a l’agost al Teatre Grec, la finalització dels treballs de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, o l’inici d’activitats del Sónar Kids a Nou Barris, entre altres.

Limitació de l’aportació a Turisme de Barcelona fins a 4’5 milions

En la seva gestió de l’IEET, el Govern municipal també limita l’aportació econòmica a Turisme de Barcelona provinent del que es rep de l’IEET – ara fixada en el 50% del que es recapti – i estableix un topall fins a un màxim de 4’5 milions d’euros.

La Comissió de Govern ha aprovat aquest acord amb el consorci de Turisme de Barcelona, que estableix que l’aportació de l’Ajuntament es vinculi a l’elaboració conjunta d’un Pla de treball sobre Destinació Sostenible.