Homeaway, Booking, Rentalia y Apartur colaborarán con el Ayuntamiento de Barcelona

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

La primera trobada entre representants de les àrees municipals de Turisme i Empresa i Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i les plataformes de lloguer vacacional Homeaway, Booking, Rentalia i Apartur s’ha tancat avui amb el compromís de tots els participants a treballar conjuntament per impulsar la col·laboració en aquest sector.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, s’han reunit amb els representants de les plataformes que operen a la ciutat per buscar un espai on acordar actuacions de millora del sector.

trobada lloguer turístic amb Ajuntament Barcelona

En una atenció als mitjans posterior a la reunió, Sanz ha explicat que la reunió d’avui ha de ser la primera de moltes que serviran per trobar mecanismes de col·laboració per garantir la sostenibilitat del model turístic i el seu impacte en el dia a dia de la ciutadania.

La voluntat del Govern municipal, ha dit, és la de col·laborar amb “tothom qui compleix la normativa i donar un missatge de seguretat tant als veïns i veïnes com als visitants, amb l’objectiu de seguir treballant per millorar molt més la relació entre el turisme i la ciutat”.

Per la seva banda, Colom, ha subratllat que la taula representa “un reconeixement de l’Ajuntament cap a aquestes plataformes”, i ha destacat que pretén avançar en el treball conjunt amb els operadors del sector per lluitar contra l’oferta il·legal “com a única manera d’oferir prestacions de qualitat, i això només es pot garantir des de la seva legalitat”.

El regidor ha enumerat com a algunes de les línies a treballar conjuntament la millora del retorn social de l’activitat de les plataformes de lloguer vacacional, millorar la coordinació i destacar la seva postura com a primers interlocutors amb els turistes, o treballar amb debats futurs que afecten el sector, com les noves regulacions.

Joseba Ortúzar, portaveu de la plataforma Homeaway, ha valorat “molt positivament la iniciativa plantejada per l’Ajuntament de congregar les plataformes per dur a terme un acostament de postures que permeti assentar les bases per a la normalització del lloguer vacacional a Barcelona i buscar línies de col·laboració que ressaltin els beneficis del sector per al conjunt de la societat”.

Per la seva part, el president d’Apartur, Enrique Alcántara, ha afirmat que la prioritat del treball compartit que comença avui ha de ser “posar en valor l’oferta legal d’un tipus d’allotjament pensat per al turisme familiar que deixa a la ciutat 860 milions d’euros d’impacte”.

MARC DE COL.LABORACIÓ ESTABLE

Des de l’inici del mandat, l’Ajuntament ha desplegat un conjunt de mesures per ordenar l’oferta de lloguer vacacional a la ciutat i garantir que aquesta compleix la legalitat vigent, de manera que es pugui articular el sector amb uns estàndards de qualitat i de servei coherents amb la voluntat de fer de Barcelona un referent mundial del turisme sostenible.

Amb la reunió d’aquest dilluns, es fa un pas més i es crea un marc de col·laboració estable perquè l’Ajuntament i el sector del lloguer d’apartaments turístics puguin abordar conjuntament els reptes d’un sector en evolució constant i amb un marc normatiu canviant.

A més de crear aquest espai de relació, des de la taula s’impulsarà la col·laboració en estratègies de promoció que vetllin per la sostenibilitat de la destinació Barcelona, es valorarà el desplegament d’accions de retorn social i s’abordarà de manera compartida els nous reptes del sector del lloguer vacacional, com el lloguer d’habitacions o la implantació de noves mesures reguladores.

A banda, també servirà com a marc per assegurar la coordinació i fer seguiment de la implantació de mesures que eventualment s’acordin.

La taula de treball de plataformes de lloguer vacacional està formada per l’Ajuntament de Barcelona i aquells operadors compromesos amb la millora de la destinació i amb el compliment de la legalitat en l’allotjament turístic.

La taula també compta amb la participació e TripAdvisor, que avui no ha pogut assistir-hi. Aquest espai podrà incorporar en el futur nous membres, si s’ajusten a aquests mateixos criteris.