Casi la mitad de los vecinos de Barcelona pide poner freno al turismo

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

El 86,7% dels barcelonins consideren que el turisme és beneficiós per a la ciutat, però segons l’Informe d’activitat turística 2016, el percentatge de detractors que segueixi creixent (48,9%) per primer cop supera al dels partidaris d’atreure’n més (47,5%). Els barris amb més activitat turística són els que més consideren que s’ha arribat al límit de la capacitat per acollir turistes.

Tot i ser molt positiva, la percepció dels residents sobre si el turisme és beneficiós per a la ciutat cau gairebé cinc punts respecte a la del 2015, que era del 91,5%, i se situa en percentatges anteriors a l’any 2007.

Ciutat Vella, amb un 65%, es el districte més reticent a l’hora de seguir incrementant el nombre de turistes, seguit de l’Eixample, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia.

Nou Barris, amb menys del 40%, és on un nombre més gran de veïns consideren que cal seguir potenciant el turisme.

turistas en Barcelona con bus

Pel que fa a l’impacte del turisme en els preus als barris, al Gòtic i la Barceloneta, més d’un 80% considera que han pujat seguits del prop del 70% registrat als barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Gràcia o la Sagrada Família. La mitjana de la ciutat  és del 31.9%.

Per al regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, aquests resultats evidencien “una necessitat de disminuir l’impacte negatiu que genera el turisme a la ciutat”.

I ha afegit: “Hem de seguir treballant en el marc del Pla estratègic de turisme 2020 per minimitzar els efectes negatius i poder aprofitar totes les coses bones que genera, especialment quant a riquesa i ocupació.”

Colom ha indicat que  s’està treballant perquè hi hagi un guany en favor de la ciutadania a través de la taxa turística, com s’ha fet en el finançament  recent de l’ampliació del servei de la xarxa de bus a l’estiu o altres actuacions que estan previstes.

El 43,9% dels barcelonins valoren positivament la gestió municipal en relació amb el turisme i els millors resultats s’obtenen en els barris més turístics.

Bona valoració dels visitants

L’informe, que es presentarà el 18 d’abril a la Comissió d’Economia i Hisenda, indica també que els turistes donen una puntuació alta (8,7%) a la ciutat i en destaquen l’arquitectura, la cultura, l’entreteniment i la restauració.

Com a aspectes negatius, manifesten que els preus són massa elevats en relació amb la qualitat i la massificació de zones i monuments turístics.

El 2016, les pernoctacions als hotels de la ciutat van pujar un 5,5% fins als 19,5 milions i també van créixer els passatgers de l’aeroport en un 11,2% (44,1 milions) i els creueristes que arriben al port, un 5,6% (2,6 milions).

Dels establiments d’allotjament turístic de la ciutat, el 92% eren habitatges d’ús turístic (HUT), que representen el 40% de les places; el 7% eren hotels, un 50% de les places, i l’1% eren albergs.