La moratoria hotelera en Barcelona aumenta el valor de los activos

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL COL.LEGI D’ECONOMISTES DE CATALUNYA

En un debat al Col·legi d’Economistes de Catalunya, el regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona Agustí Colom ha destacat que l’objectiu del consistori és “preservar l’escala humana de Barcelona per mitjà del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT)” mentre que el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya Joan Molas ha subratllat que “el PEUAT no és una eina per ordenar el turisme i no fa front a la gestió que necessita el turisme a Barcelona” i ha rebutjat “la demonització de l’activitat turística i hotelera”.

Barcelona, 28 de Febrer de 2017.- El regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona Agustí Colom i el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) Joan Molas han debatut aquest vespre sobre les conseqüències econòmiques de la moratòria hotelera a la ciutat de Barcelona en un acte organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC).

Presentat pel degà del CEC Joan B. Casas, el debat ha servit per fer un primer balanç de quina repercussió econòmica ha tingut la moratòria hotelera d’un any establerta a la ciutat de Barcelona el juliol de 2016 amb l’objectiu de definir el model turístic de la ciutat i quines són les perspectives de futur que es dibuixen a partir d’ara.

El regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona Agustí Colom ha destacat que “en l’any i mig de moratòria tenim unes dades de creixement exponencial del turisme que, si es manté, en 8-15 anys farà que es dupliquin els visitants”.

En aquest sentit ha apuntat que “la intensitat del turisme a Barcelona entesa segons el número de pernoctacions hoteleres per habitant està per sobre de la mitjana europea”. “No volem ni una ciutat-dormitori, ni una ciutat-polígon industrial ni una ciutat parc-temàtic i per això defensem una mixtura d’usos i activitats econòmiques a Barcelona”, ha afegit Colom.

El regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme ha compartit la preocupació de l’Ajuntament de Barcelona pels “alts preus del lloguer residencial a la ciutat que responen a molts factors sent la pressió que exerceix el turisme un dels més destacats”.

Colom  ha explicat que l’objectiu del consistori és “preservar l’escala humana de Barcelona per mitjà de diverses actuacions” subratllant el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que contempla la diferent freqüentació dels diferents espais de la ciutat i que “va en la línia del Pla Estratègic de Turisme 2020 que té com a prioritats governar el turisme, garantir la sostenibilitat de la destinació Barcelona i aprofitar el potencial del turisme per promoure el benestar de la ciutat”.

El regidor d’Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme ha conclòs que “la clau de la competitivitat de la política turística de la ciutat està en la qualitat i no en la quantitat” i que el  futur passa per “aportar un valor afegit basat en les experiències amb un lideratge públic amb cooperació privada en la governança” i amb una aposta per “la concepció territorial de la destinació Barcelona més enllà de la ciutat”.

cec-debat-balanc-moratoria-hotelera-barcelona-28feb17

TURISME I LLOCS DE TREBALL

Per la seva banda, el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) Joan Molas ha subratllat que “per mantenir l’actual estat del benestar necessitem que el 2020 hi hagi 20 milions de cotitzants a la Seguretat Social i l’únic sector que pot aportar els 3 milions que falten és el sector turístic”.

D’altra banda ha alertat sobre les dades de pernoctacions dels turistes a Barcelona titllant “d’exagerada” la xifra dels 9 milions que estan en apartaments turístics, cases d’amics i allotjaments no contemplats.

Molas ha afirmat que “malauradament la moratòria no és història perquè el seu impacte negatiu l’arrossegarem durant anys i alguns dels seus efectes secundaris s’aniran manifestant al llarg del temps” i ha afegit que “el PEUAT no és una eina per ordenar el turisme i no fa front a la gestió que necessita el turisme a Barcelona”.

El president de la CONFECAT ha reclamat que el govern municipal “preservi la seguretat jurídica i faci complir la legalitat vigent” i ha reiterat que “el sector continua i continuarà denunciant les afectacions en la convivència que els pisos turístics il·legals generen a Barcelona”.

Finalment ha rebutjat “la demonització de l’activitat turística i hotelera i la imatge negativa de la ciutat a l’exterior provocada per alguns missatges i decisions de l’Ajuntament de Barcelona”.

AUGMENT DEL VALOR DELS ACTIUS

Finalment el membre de la Comissió d’Economia del Turisme del CEC i soci-director de BurgMaster Hospitality Consultants Joan Bóveda ha explicat que “les conseqüències econòmiques de la moratòria hotelera a Barcelona previstes fa un any s’han confirmat: majors preus que augmenten la rendibilitat dels hotels existents, augment de valors dels actius, nova oferta als municipis veïns i increment de l’oferta irregular”.

20170228_201805

Bóveda ha afegit que, amb el PEUAT, “la tendència a la deslocalització i l’oferta irregular continuaran, hi haurà poques transaccions sobre hotels evitant la bombolla i si creix molt la demanda tindrem el mateix resultat que amb la moratòria”.

En aquest sentit ha conclòs que “passarà el mateix amb el PEUAT que sense i de cara al ciutadà no canviarà res perquè regular l’allotjament no és regular el turisme”.