Ada Colau: Barcelona debe evitar una burbuja turística

NOTA DE PRENSA EMITIDA POR EL AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada del regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha presidit la reunió de constitució del Consell Municipal Turisme i Ciutat.

El Consell està format per 60 persones representants de diverses institucions i entitats de la ciutat i recull veus que fins ara no estaven incorporades en el debat sobre la governança, la gestió o el debat sobre el model turístic.

En la seva intervenció, Colau ha destacat que “en els darrers anys, la ciutat s’ha consolidat com una de les destinacions turístiques de primer ordre internacional”.

Aquest fet, ha dit, “té un conjunt de beneficis innegables però també ha crescut la preocupació pels impactes no desitjats que comporta, i el que és més preocupant encara, el risc que un creixement turístic sense regulació i control podria portar a la creació d’una nova bombolla en el sector turístic, semblant a la que es va viure en el sector immobiliari”.

Per això, ha reivindicat “la necessitat de cercar un millor equilibri que serveixi per millorar el turisme a la ciutat”, i s’ha mostrat convençuda que “el Consell ha de ser l’instrument que permeti no només pensar el turisme del present, sinó el turisme del futur, perquè el turisme sigui una activitat sostenible per la ciutat del demà”.

“El Consell és una eina de transparència, democràtica i col·lectiva imprescindible per tenir una visió i un horitzó compartit del model de turisme que és també el model de ciutat que volem”.

“Hem vist créixer la preocupació per problemes associats a la qualitat de vida l’impacte sobre la mobilitat, la qualitat ambiental, el preu de l’habitatge i el descans nocturn dels veïns i veïnes que viuen en barris amb major pressió turística”, ha assegurat l’alcaldessa davant els nous membres del Consell.

Colau ha recordat que la creació d’aquest Consell fou acordada en el Plenari del passat 24 de juliol i ha reiterat la voluntat que sigui l’òrgan de participació i diàleg entre institucions, ciutadania i sector turístic per avançar cap a la construcció d’un plantejament estratègic sobre quin ha de ser el futur del turisme a la ciutat de Barcelona.

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat que el Consell “permetrà establir un diàleg de forma institucionalitzada entre tots els actors que, d’una forma àmplia, tenen a veure amb el turisme, i on tots participaran d’aquest debat en igualtat de condicions”.

26171179704_f2aef5c528_b
Agustí Colom y Ada Colau, en la apertura del Consejo Municipal de Turismo

La sessió constitutiva del Consell ha tingut un fort caràcter procedimental i ha permès escollir les tres vicepresidències:

– La primera vicepresidència l’ostentarà una persona membre en representació del moviment veïnal: FAVB

– La segona vicepresidència serà per a una persona representant del sector turístic empresarial: Fundació Barcelona Promoció

– La tercera vicepresidència recau en una persona en representació del moviment sindical: CCOO

Així mateix, s’ha constituït també la Comissió Permanent, integrada per cadascun dels àmbits sectorials.

26682910222_117f4ea8ea_b
Representantes del sector turístico, en la constitución del consejo municipal.